«Sign-Through»: Μία πολυτροπική εφαρμογή περιήγησης στις ζωντανές μνήμες (living memories) της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ

Εισηγήτριες:

Καλλιόπη Γκίκα, Γεωργία Δημητριάδου, Έλενα Σ. Λαζαρίδου, Ελένη Δ. Λαζαρίδου, Ειρήνη Πρέκα, Βιβή Στύλου, Μεταπτυχιακές Φοιτήτριες
Τμήμα Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας, ΑΠΘ

Περίληψη

Η στροφή στην ψηφιακή εποχή δεν άφησε ανεπηρέαστο και τον κλάδο των ανθρωπιστικών επιστημών με τη δημιουργία εφαρμογών πολυτροπικής και πολυσημειωτικής επικοινωνίας. Ακολουθώντας τη γραμμή αυτή, η ομάδα μας συνεργάστηκε έτσι ώστε να δημιουργήσει μία πολυτροπική εφαρμογή, η οποία θα συνδυάζει αμιγώς κειμενικά αλλά και μη γλωσσικά στοιχεία, όπως η εικόνα και οι κιναισθητικές πράξεις. Το πρακτικό μέρος του σεμιναρίου εστιάζει στην πρόταση δημιουργίας της πολυτροπικής εφαρμογής πολιτιστικού περιεχομένου «Sign-Through». Απευθυνόμενη σε χρήστριες και χρήστες που βρίσκονται εντός του ακαδημαϊκού χώρου, θα έχει ως στόχο να αναδείξει τις ζωντανές μνήμες (living memories) της Φιλοσοφικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), η οποία αποτελεί σύμβολο και σημαντικό μέρος της πολιτισμικής μνήμης του Πανεπιστημίου.

Σύντομα βιογραφικά

Η Καλλιόπη Γκίκα είναι απόφοιτη του Τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ με ειδίκευση κλασικών σπουδών καθώς και τελειόφοιτη του μεταπτυχιακού προγράμματος σπουδών «Σημειωτική, πολιτισμός και επικοινωνία» του Τμήματος Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του ΑΠΘ. Στα ερευνητικά της ενδιαφέροντα συγκαταλέγονται μεταξύ άλλων ο κλάδος των ψηφιακών ανθρωπιστικών επιστημών, η πολυτροπικότητα του σύγχρονου πολιτισμού σε θεωρητικό και εφαρμοσμένο επίπεδο καθώς και η σημειωτική των νέων μέσων. Είναι μέλος της ερευνητικής ομάδας SemiONwalkers από την ίδρυση της τον Μάιο του 2020, ενεργό μέλος της Ελληνικής Σημειωτικής Εταιρείας (ΕΣΕ) και αρθρογράφος τέταρτης θητείας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης της Πρεσβείας της Κορέας στην Ελλάδα.

Η Γεωργία Δημητριάδου είναι απόφοιτη του Τμήματος Φιλολογίας του ΑΠΘ με ειδίκευση μεσαιωνικών και νεοελληνικών σπουδών (2019) και του μεταπτυχιακού προγράμματος «Σημειωτική, πολιτισμός και επικοινωνία» του Τμήματος Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του ΑΠΘ (2022). Η διπλωματική της εργασία φέρει τον τίτλο «Κοινωνιοσημειωτική προσέγγιση της πολιτιστικής κληρονομιάς: Μελέτη περίπτωσης του εκπαιδευτικού προγράμματος Family Time του Τελλογλείου Ιδρύματος Τεχνών του ΑΠΘ». Από το 2014 εργάζεται ως φιλόλογος με εμπειρία στη διδασκαλία μαθημάτων επιπέδου Γυμνασίου και Λυκείου, ενώ το 2019 εργάστηκε εθελοντικά και ως αρθρογράφος στην ιστοσελίδα Freeminds.gr, συντάσσοντας κείμενα λογοτεχνικού, πολιτισμικού, κοινωνικού και ταξιδιωτικού περιεχομένου. Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα εστιάζουν στην πρακτική εφαρμογή της κοινωνιοσημειωτικής στον υλικό πολιτισμό και στις ψηφιακές ανθρωπιστικές επιστήμες. Επιπλέον, στρέφονται στη μελέτη της νεότερης και σύγχρονης λογοτεχνίας και στη συγκριτική γραμματολογία. Τα τελευταία χρόνια είναι μέλος του Εργαστηρίου DHLab «Ψηφίς» του ΑΠΘ και της ερευνητικής ομάδας «SemiONwalkers» από την ίδρυσή της το 2020.

Η Έλενα Σ. Λαζαρίδου ολοκληρώνει τις μεταπτυχιακές της σπουδές στο πρόγραμμα «Σημειωτική, πολιτισμός και επικοινωνία» του Τμήματος Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του ΑΠΘ (2022). Είναι απόφοιτη του Τμήματος Ιταλικής Γλώσσας και Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ (2017), απόφοιτη της Ανώτερης Σχολής ΑΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας του Τμήματος Δημοσίων Σχέσεων και Επικοινωνίας (2010) καθώς και απόφοιτη του Τμήματος Διακοσμητικής της Ευκλείδειου Σχολής Θεσσαλονίκης (1997). Η διπλωματική της εργασία με τίτλο «Σύγχρονες μυθολογίες: Οι διαφημίσεις του καφέ στην Ελλάδα και στην Ιταλία» εστιάζει στη σημειωτική και πολιτισμική ανάλυση του καφέ. Από το 2018 έως το 2020, εργάστηκε σε φροντιστήριο ξένων γλωσσών, ενώ έχει απασχοληθεί, επιπλέον, και σε πρόγραμμα πρακτικής Erasmus (2021) στο Πανεπιστήμιο της Μπολόνια Alma Mater Studiorum στον τομέα της κοινωνιολογίας, μέσω συμμετοχής σε μαθήματα και δραστηριότητες διοργάνωσης συνεδρίου για τον ιταλικό κινηματογράφο. Είναι μέλος της ΕΣΕ και της ερευνητικής ομάδας «SemiONwalkers» για τη δημιουργία μίας πολυτροπικής εφαρμογής περιήγησης. Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα εστιάζουν κυρίως στη σημειωτική της διαφήμισης, της εικόνας και της μνήμης καθώς και στη σημειωτική μελέτη του πολιτισμού.

Η Ελένη Δ. Λαζαρίδου είναι κάτοχος προπτυχιακού τίτλου σπουδών του Τμήματος Ιταλικής Γλώσσας και Φιλολογίας της Φιλοσοφικής του ΑΠΘ και έχει φοιτήσει στο Τμήμα Εφαρμοσμένης Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. Έχει ολοκληρώσει τις μεταπτυχιακές της σπουδές στο Διατμηματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών (ΔΠΜΣ) «Σημειωτική, πολιτισμός και επικοινωνία» της Φιλοσοφικής του ΑΠΘ και η μεταπτυχιακή της διατριβή έχει τίτλο «BlackMirror–Bandersnatch: Κοινωνική σημειωτική και ανθρωπολογική μελέτη της διαδραστικής αφήγησης». Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα επικεντρώνονται στη μελέτη των ψηφιακών πολιτισμών από τη σκοπιά της κοινωνικής σημειωτικής και ανθρωπολογίας, στη μελέτη των διαδραστικών αφηγήσεων σε διαφορετικά μέσα, κυρίως στη διαδραστική τηλεόραση και τα videogames, όπως επίσης και στον σχεδιασμό διαδραστικών αφηγήσεων κοινωνικής ενημέρωσης. Είναι μέλος της ερευνητικής ομάδας «SemiOΝwalkers», για τον σχεδιασμό εφαρμογής περιήγησης που εφαρμόζει τις θεωρίες της πολυτροπικότητας και σημειωτικής της μνήμης, και της ερευνητικής ομάδας «Media Semiotics Research Group»του εργαστηρίου Semiolab.

Η Ειρήνη Πρέκα είναι κάτοχος προπτυχιακού τίτλου σπουδών του Τμήματος Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ (2019). Ολοκληρώνει τις μεταπτυχιακές της σπουδές στο ΔΠΜΣ «Σημειωτική, πολιτισμός και επικοινωνία» του Τμήματος Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του ΑΠΘ (2022). Η διπλωματική της εργασία με τίτλο «Σημειωτική ανάλυση του τατουάζ ανάλογα το φύλο στη σύγχρονη ελληνική κοινωνία» εστιάζει στην κοινωνική σημειωτική και την ανθρωπολογία. Είναι μέλος της ερευνητικής ομάδας «SemiOΝwalkers» για τον σχεδιασμό εφαρμογής περιήγησης που εφαρμόζει τις θεωρίες της πολυτροπικότητας και της σημειωτικής της μνήμης.

Η Βιβή Στύλου είναι κάτοχος προπτυχιακού τίτλου σπουδών του Τμήματος Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του ΑΠΘ και έχει ολοκληρώσει τις μεταπτυχιακές της σπουδές στο ΔΠΜΣ «Σημειωτική, πολιτισμός και επικοινωνία». Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα επικεντρώνονται στο κομμάτι της οπτικής επικοινωνίας και των κειμένων δημόσιας ωφέλειας υπό τη σκοπιά της κοινωνιο-σημειωτικής και πολυτροπικής ανάλυσης. Αποτελεί ιδρυτικό μέλος του Συλλόγου Φοιτητών/Φοιτητριών και Αποφοίτων Σημειωτικής «SemioLogos» και μέλος της ερευνητικής ομάδας «SemiOΝwalkers», η οποία αποβλέπει στον σχεδιασμό μίας εφαρμογής περιήγησης που θα συνδυάζει τη σημειωτική της μνήμης με την πολυτροπική διάδραση.