«Ψηφιοθήκη»: Γνωριμία με τον ψηφιακό πλούτο της Βιβλιοθήκης & Κέντρου Πληροφόρησης του ΑΠΘ

Παρασκευή 13 Μαΐου 2022, 1:45–3:00μμ

Εισηγήτρια: Χρυσούλα Χαζηράκη, Βιβλιοθηκονόμος
Υπηρεσία Ψηφιοποίησης της ΒΚΠ, ΑΠΘ

Εισηγητής: Ευστάθιος Αμανατίδης, Αρχειονόμος και Βιβλιοθηκονόμος
Τμήμα Σπανίων Συλλογών και Ψηφιοποίησης της Βιβλιοθήκης, ΑΠΘ

Περίληψη

ΜΕΡΟΣ Ι

Η δημιουργία και το περιεχόμενο της «Ψηφιοθήκης» (Χρυσούλα Χαζηράκη)

Ξεκινώντας από μία σύντομη ιστορική αναδρομή στον τρόπο δημιουργίας της Βιβλιοθήκης του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) αλλά και του εμπλουτισμού των συλλογών της, αναδεικνύονται παράλληλα, λόγω της σημαντικότητας των συλλογών, και οι λόγοι για τους οποίους κρίθηκε απαραίτητη η δημιουργία του συγκεκριμένου ψηφιακού αποθετηρίου της Βιβλιοθήκης & Κέντρου Πληροφόρησης (ΒΚΠ), της «Ψηφιοθήκης». Στη συνέχεια, δίνονται πληροφορίες σχετικά με τον τρόπο πρόσβασης σε αυτή και επίσης γίνεται αναφορά στις σημαντικότερες συλλογές της.

ΜΕΡΟΣ ΙΙ

Το Αρχείο του Εμμ. Κριαρά στην «Ψηφιοθήκη» (Στάθης Αμανατίδης)

Αντικείμενο της εισήγησης αποτελεί η ψηφιακή συλλογή με τίτλο «Αρχείο Εμμανουήλ Κριαρά» που φιλοξενείται στο ψηφιακό αποθετήριο της Βιβλιοθήκης και Κέντρου Πληροφόρησης του ΑΠΘ, «Ψηφιοθήκη»: https://digital.lib.auth.gr/. Η ψηφιακή βάση του αρχείου του Εμμ. Κριαρά αποτελεί επιτυχημένο παράδειγμα σύμπραξης του Ινστιτούτου Νεοελληνικών Σπουδών (ΙΝΣ) και της ΒΚΠ του ΑΠΘ. Στο πολύτιμο για την ελληνική φιλολογία και γλώσσα έργο, η ΒΚΠ του ΑΠΘ συμμετείχε ενεργά με καταρτισμένο προσωπικό που ανέλαβε τη βάση διεθνών προτύπων ψηφιοποίησης και ηλεκτρονικής περιγραφής του αρχείου του Κριαρά. Η βάση, η οποία ενίσχυσε σημαντικά το ελεύθερα διαθέσιμο φιλολογικό και εκπαιδευτικό απόθεμα του ΑΠΘ, υλοποιήθηκε χάρη στην καθοριστική οικονομική συμβολή του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος.

Σύντομα βιογραφικά

Η Χρυσούλα Χαζηράκη είναι βιβλιοθηκονόμος με μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών στη «Διαχείριση Πληροφοριών σε Ψηφιακό Περιβάλλον» στο Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδος με θέμα διπλωματικής εργασίας «Η συμβολή των Τμηματικών Μουσείων του ΑΠΘ στη διαχείριση και ανάδειξη της εθνικής πολιτιστικής κληρονομιάς». Έχει εργαστεί στην αναδρομική καταγραφή των τεκμηρίων των βιβλιοθηκών του ΑΠΘ, στην υπηρεσία «Εκπαίδευση Χρηστών», στη Μονάδα Ηλεκτρονικής Πληροφόρησης, Δανεισμού και Διαδανεισμού της Βιβλιοθήκης και Κέντρου Πληροφόρησης και τα τελευταία χρόνια εργάζεται στην Υπηρεσία Ψηφιοποίησης της ΒΚΠ του ΑΠΘ. Κατά περιόδους, έχει συμμετάσχει σε εκθέσεις αλλά και σε συνέδρια αντίστοιχα των ενδιαφερόντων της εκάστοτε υπηρεσίας στην οποία ανήκει. Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα περιλαμβάνουν τις μεθόδους και τα νέα εργαλεία ψηφιοποίησης καθώς και τα σύγχρονα προγράμματα προβολής και ανάδειξης των διάφορων ψηφιακών συλλογών.

Ο Ευστάθιος Αμανατίδης είναι αρχειονόμος και βιβλιοθηκονόμος. Σπούδασε στο Τμήμα Αρχειονομίας, Βιβλιοθηκονομίας και Μουσειολογίας του Ιονίου Πανεπιστημίου και κατέχει μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών στη Διοίκηση Πολιτισμικών Μονάδων του Ελληνικού Ανοιχτού Πανεπιστημίου. Έχει εργαστεί στην τεκμηρίωση, την αρχειακή περιγραφή και την ψηφιοποίηση ποικίλων αρχείων (του Ιστορικού Αρχείου του ΑΠΘ, της ΧΑΝΘ, του Κέντρου Μελέτης και Ανάπτυξης του Ελληνικού Πολιτισμού της Μαύρης Θάλασσας, του Εμμανουήλ Κριαρά κ.ά.). Παράλληλα, συμμετέχει στην ψηφιοποίηση, αρχειακή περιγραφή και διαδικτυακή διάθεση στο ATOM και στην «Ψηφιοθήκη», των ψηφιακών συλλογών της Βιβλιοθήκης του ΑΠΘ. Συμμετέχει σε ερευνητικά έργα ψηφιοποίησης και έχει δημοσιεύσει ανακοινώσεις σε επιστημονικά περιοδικά και διεθνή συνέδρια. Αποτελεί μέλος του προσωπικού του Τμήματος Σπανίων Συλλογών και Ψηφιοποίησης της Βιβλιοθήκης του ΑΠΘ καθώς και της Ελληνικής Αρχειακής Εταιρείας (ΕΑΕ). Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα περιλαμβάνουν τη μελέτη ιστορικών αρχείων και βιβλιοθηκών του Ελληνισμού του Ευξείνου Πόντου και της Μακεδονίας.