Ψηφιακά μέσα και παιχνίδια στις ανθρωπιστικές σπουδές: Προκλήσεις και ιδέες μετά το Web 2.0

Πέμπτη 14 Οκτωβρίου 2021, 2:154:15μμ

Εισηγήτρια: Σταυρούλα Αντωνοπούλου, Ερευνήτρια
ΑΠΘ, Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο

Εισηγητής: Αθανάσιος Καρασίμος, Ερευνητής
Δίκτυο DARIAH-GR/Απολλωνίς της Ακαδημίας Αθηνών

Περίληψη

Τα τελευταία χρόνια έχει αναπτυχθεί ένα μεγάλο πλήθος ψηφιακών μέσων που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν στις ανθρωπιστικές σπουδές, σε κάθε επίπεδο εκπαίδευσης, από την πρωτοβάθμια μέχρι και την τριτοβάθμια. Αυτό που έχει μεγαλύτερη σημασία δεν είναι τόσο το εργαλείο όσο το πώς αυτό αξιοποιείται διδακτικά και επομένως ποιος είναι ο ρόλος που αναλαμβάνουν τα διδάσκοντα και τα διδασκόμενα άτομα. Στόχος του σεμιναρίου είναι να παρουσιαστούν διαφορετικοί τρόποι διδακτικής αξιοποίησης των ψηφιακών μέσων αλλά και των παιχνιδιών στις ανθρωπιστικές σπουδές, ενώ η συνάντηση θα κλείσει με μία διαδραστική δραστηριότητα μέσα από την οποία τα συμμετέχοντα άτομα θα γνωρίσουν βιωματικά διάφορα ψηφιακά εργαλεία μέσω της παιγνιώδους μάθησης.

Σύντομα βιογραφικά

Η Σταυρούλα Αντωνοπούλου είναι απόφοιτη του Τμήματος Φιλολογίας του ΑΠΘ, στο οποίο συνέχισε με μεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές στο αντικείμενο της εφαρμοσμένης γλωσσολογίας. Έχει πάρει μέρος σε ερευνητικά έργα του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας και του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης καθώς και σε επιμορφωτικά προγράμματα του ΙΤΥΕ Διόφαντος με αντικείμενο την αξιοποίηση των ψηφιακών μέσων στη γλωσσική διδασκαλία. Υπήρξε διδάσκουσα στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας και στο Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο στο αντικείμενο «Τεχνολογία και γλωσσική εκπαίδευση», με σχετικές δημοσιεύσεις. Τα τελευταία χρόνια ασχολείται ενεργά με τη διδασκαλία ελληνικών ως ξένης/δεύτερης γλώσσας καθώς και με τη διδασκαλία φιλολογικών αντικειμένων στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

Ο Αθανάσιος Καρασίμος είναι απόφοιτος του Τμήματος Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών. Μετά την ολοκλήρωση δύο European Masters in Speech and Language Processing (ένα εξ αυτών στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου), εκπόνησε διδακτορική διατριβή στην υπολογιστική μορφολογία στο Τμήμα Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών. Ήταν μέλος του Εργαστηρίου Νεοελληνικών Διαλέκτων του συγκεκριμένου Τμήματος σε πολυάριθμα ερευνητικά προγράμματα και συμμετείχε σε έρευνες σχετικά με τις νεοελληνικές διαλέκτους, τα σώματα κειμένων, τον αφασικό λόγο και την κατάρτιση εκπαιδευτικών της αγγλικής γλώσσας. Υπήρξε υπότροφος μεταδιδακτορικής έρευνας από το ΙΚΥ. Έχει διδάξει από το 2012 στο ΕΑΠ, το ΑΠΘ και το ΕΚΠΑ διάφορες θεματικές όπως εκπαιδευτική τεχνολογία στη διδασκαλία της αγγλικής, μεθοδολογία της έρευνας, υπολογιστική γλωσσολογία, σωματοκειμενική γλωσσολογία και κατάκτηση/διδασκαλία λεξιλογίου. Είναι ερευνητής στην εθνική υποδομή για τις ψηφιακές ανθρωπιστικές επιστήμες DARIAH-GR/ΔΥΑΣ (Digital Humanities) ως μέλος της ομάδας της Ακαδημίας Αθηνών από το 2014 έως το 2021 καθώς και ερευνητής στο Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας.