Ψηφιακή χαρτογραφία – Κέντρο Ψηφιακής Γεωγραφικής Εκπαίδευσης – Εκπαιδευτικά ψηφιακά εργαλεία και η σχέση τους με τις ανθρωπιστικές επιστήμες

Πέμπτη 5 Νοεμβρίου 2020, 2:00–4:00μμ

Εισηγητής: Νίκος Λαμπρινός, Καθηγητής
Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης ΑΠΘ

Περίληψη

Ο σκοπός του πρώτου σεμιναρίου είναι η ανάπτυξη γεφυρών επικοινωνίας μεταξύ του Εργαστηρίου Ψηφιακών Ανθρωπιστικών Σπουδών «Ψηφίς» και του Κέντρου Ψηφιακής Γεωγραφικής Εκπαίδευσης του ΑΠΘ. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί μέσω της παρουσίασης του έργου του Κέντρου μέχρι σήμερα, ενός έργου που επικεντρώνεται στη συμβολή της ψηφιακής τεχνολογίας στην εκπαίδευση και την έρευνα. Οι δράσεις του Κέντρου θα παρουσιαστούν εν συντομία και θα δοθεί βαρύτητα στα εργαλεία που έχουν αναπτυχθεί για τη συνδρομή των εκπαιδευτικών στο εκπαιδευτικό τους έργο. Ιδιαίτερη μνεία θα γίνει σε εφαρμογές που άπτονται του ενδιαφέροντος των μελών της Φιλοσοφικής Σχολής. Με ενδιαφέρον αναμένονται οι συζητήσεις γύρω από θέματα εφαρμογών χαρτογραφίας στους τομείς της φιλολογίας (με έμφαση στην ελληνική και ξένη λογοτεχνία), της ιστορίας (οποιασδήποτε περιόδου), της γλωσσολογίας (με έμφαση στην ανάπτυξη και εξέλιξη του λόγου χωρικά και χρονικά) και στους μεταξύ τους συνδυασμούς.

Σύντομο βιογραφικό

Ο Νίκος Λαμπρινός είναι Καθηγητής της Διδασκαλίας της Γεωγραφίας και Πρόεδρος του Κέντρου Ψηφιακής Γεωγραφικής Εκπαίδευσης (https://www.auth.gr/en/units/19861). Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα περιλαμβάνουν νέες μεθόδους διδασκαλίας της Γεωγραφίας στα σχολεία, GIS ως εργαλεία για τη διδασκαλία της Γεωγραφίας, τη σχολική γεωγραφία στην Ευρώπη και τη διαδικτυακή χαρτογραφία στην εκπαίδευση. Έχει συμμετάσχει σε 25 εθνικά και διεθνή προγράμματα και έχει οργανώσει και συμμετάσχει σε 66 σεμινάρια για τη διδασκαλία της γεωγραφίας, GIS και διαδικτυακής χαρτογραφίας. Έχει μεγάλο αριθμό δημοσιεύσεων και βιβλίων και έχει συμμετάσχει σε 65 ελληνικά και διεθνή συνέδρια. Ο ιστότοπός του (http://labrinos.webpages.auth.gr/digital_geography) έχει χρησιμοποιηθεί εκτενώς από δασκάλες και δασκάλους της ελληνικής πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης. Έχει επιβλέψει μεγάλο αριθμό προπτυχιακών, μεταπτυχιακών και διδακτορικών διατριβών. Είναι ενεργό μέλος σε πολλές διεθνείς και ελληνικές επιστημονικές οργανώσεις. Το 2012, ίδρυσε, μετά από έγκριση του Ευρωπαϊκού Κέντρου Digital Earth του Πανεπιστημίου του Salzburg, το Κέντρο Ψηφιακής Γεωγραφικής Εκπαίδευσης (http://www.digital-earth.edu.gr), ένα από τα έξι ερευνητικά κέντρα του ΑΠΘ που προωθεί τη χρήση της ψηφιακής γεωγραφίας στη διδασκαλία της Γεωγραφίας σε όλα τα επίπεδα της εκπαίδευσης (κυρίως στην πρωτοβάθμια και τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση).